DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

Palača Bata med gradnjo, arhitekt Franjo Lušičić. Avtor slike: Peter Naglič, vir: Slovenski etnografski muzej Veleblagovnica Nama, arhitekta Bogdan Fink in Miloš Lapajne. Vir: www.arhitekturni-vodnik.org
PRENOVA VELEBLAGOVNICE NAMA
ČLANEK

Društvo je v začetku maja na uredništvo časopisa Delo naslovilo dopis s pripombo na članek o prenovi veleblagovnice Nama, objavljenem v Delu 15. 4. 2015, v katerem so bili pomanjkljivo navedeni avtorje stavbe. Popravek je časops Delo objavil dne 12. 5. 2015.

 

Dopis v celoti objavljamo spodaj.

 

 

Spoštovani.

 

Dne 15. aprila 2015 je bil v vašem časopisu Delo objavljen članek »Do dneva Ljubljane nova tudi Nama« novinarja Janeza Petkovška.

 

V članku o prenovi trgovine Nama v Ljubljani so nekoliko zavajajoče navedeni avtorji in leto izgradnje stavbe. Ker gre za eno najbolj reprezentativnih in znanih ljubljanskih stavb, zasluži članek dopolnitev.

 

Veleblagovnica Nama danes deluje v dveh med seboj povezanih stavbah. Trenutno se prenavlja starejša stavba iz leta 1939, ki jo je načrtoval arhitekt Franjo Lušičić. Zgrajena je bila kot "Palača Bata". V njej so bili poleg trgovin še pisarne, kinodvorana, kavarna na strešni terasi, v kleti pa celo kopališče. Značilnost stare Name so poudarjeni horizontalni pasovi oken in zidanih okenskih parapetov, ki z zaokroženo obliko poudarjajo ulični vogal Slovenske ceste in Cankarjeve ulice. Stavba je izrazito modernistična, saj je bilo podjetje Bata napredno tudi v tem pogledu in je v modernem slogu gradilo svoje veleblagovnice po vsem svetu. Še danes deluje več kot 80 državah. V predvojni Jugoslaviji je bila tovarna Bata zgrajena v hrvaškem Borovem, od koder izvira tudi kasnejše preimenovanje.

 

Leta 1965 so na južni strani za namen veleblagovnice Nama, ki je tedaj že delovala v sosednji starejši stavbi, dozidali novo poslopje. Zasnovala sta ga v članku omenjena arhitekta Bogdan Fink in Miloš Lapajne. Ob prenovi leta 2002 so v tem delu predelali originalno fasado in jo, kljub nasprotovanju avtorjev, zamenjali s stekleno. 

 

Trenutna prenova starejšega dela, ki upošteva izvorne arhitekturne značilnosti stavbe, je zato korak v pravo smer tudi za podjetje Nama, sploh če na prenovljeno fasado ne bodo spet navesili raznih reklam. 

 

Nejc Černigoj, mag. inž. arh., za Društvo arhitektov Ljubljana

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE