PLEČNIKOVA ODLIČJA IN SLOVENSKA ARHITEKTURA 2016
POGOVOR Z NAGRAJENCI

Teoretski pogled na sodobno slovensko arhitekturo - usmeritve, vsebine, tipi in oblike

Ob podelitvi letošnjih Plečnikovih odličij Vas vabimo na pogovor z letošnjimi nagrajenci, žirijo in kritiki v četrtek 12. maja 2016 od 17 do 20h v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Uvodoma nas bo pozdravil dekan FA Peter Gabrijelčič, nato bodo nagrajenci kratko predstavili nagrajena dela. Sledil bo pogovor o pestrosti in vitalnosti sodobne slovenske arhitekture, glede na konceptualna orodja in kriterije arhitekturne teorije in kritike, ki se izražajo kot merila vrednotenja, pa tudi kot odprta vprašanja. Ta orodja so med drugimi: izvirnost in kakovost prostorskih rešitev, odzivanje na prostor in njegove posebnosti, zmožnost obvladovanja različnih meril v različnih okoljih, odnos do fizičnega in socialnega okolja, zmožnost zadovoljiti naročnika in prispevati h kakovostnemu javnemu prostoru, dovršenost izvedbe, trajnostna merila, pa tudi vprašanje nadaljevanja kontinuitete ljubljanske arhitekturne šole in s tem kreiranja specifične slovenske arhitekture. Pogovor bodo vodili Matevž Čelik, Petra Čeferin, Miha Dešman in Uroš Lobnik.