NITI UPORABNI NITI ESTETSKI OBJEKT
PREDSTAVITEV KNJIGE

V sredo 14. decembra ob 19. uri vas vabimo v atrij ZRC SAZU na predstavitev knjige dr. Petre Čeferin Niti uporabni niti estetski objekt. Strukturna logika arhitekture, ki je izšla v okviru zbirke Teoretska praksa arhitekture pri Založbi ZRC. O knjigi in filozofiji arhitekture bodo govorili filozof in urednik knjige dr. Rado Riha, filozof dr. Lev Kreft in arhitektka in avtorica knjige dr. Petra Čeferin.

O KNJIGI

Osnovno izhodišče knjige je, da je arhitektura ena od kreativnih dejavnosti. Kot takšna ne deluje niti kot sestavni del mehanizma, ki poganja vsakokratni dani svet, niti ne deluje na način upiranja temu mehanizmu. Arhitektura je dejavnost, ki je oprta sama v sebi in ki ima zmožnost biti in delovati v svetu ne glede na svet in njegove zahteve. Knjiga je zaris strukturne logike arhitekture v njenih dveh med seboj neločljivo povezanih pomenih. Gre za logiko, glede na katero je zgrajena arhitektura sama; in gre za logiko, ki arhitekturi omogoča, da deluje v svetu tako, da ga od znotraj načenja in odpira. Ena od temeljnih tez knjige je tako, da je ravno v samostojnosti arhitekture njena moč, da načenja gladko delovanje mehanizma danega sveta.