Dans arhitekti, cerkev sv, Janeza Boska, Maribor. Foto Miran Kambič Večni arhitekt. Foto Domen Fras. Mojca Gregorski, Matic Lašič, Vrtec Loče Ravnikar-Potokar arhitekti, Trg Pod Gradom Škofja Loka. Foto Virginia Vrecl. DANS arhitekti prevzemajo nagrado. V ozadju nagrajeni Robert Potokar. Salon NS 2018, pano. Salon NS 2018, utrinek. Aleksandar Bede, član organizacijskega odbora novosadskega Salona 2018 najavlja nagrajence. Salon NS 2018, levo član žirije Zoran Todorović, desno Andrej Strehovec, član organizacijskega odbora novosadskega Salona 2018. Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič. Vrtec Pedenjped. Foto Miran Kambič.
SLOVENSKI ARHITEKTI NAGRAJENI V SRBIJI (SALON ARHITEKTURE NOVI SAD 2018)
NAGRADE

Na letošnjem Salonu arhitekture v Novem Sadu 2018 (Srbija) je večji del nagrad in priznanj šel v roke slovenskim arhitektom in avtorjem. Slovenski avtorji so prevzeli pet izmed dvaindvajsetih nagrad in priznanj (v osmih kategorijah), ki so bile razdeljene med avtorje iz osmih držav.

Salon arhitekture Novi Sad, ki je potekal v Galeriji Macut, v stavbi Spens v Novem Sadu, od 29.9.2018 do 6.10. 2018 je letos v drugi bienalni izdaji ponudil možnost za prijave tudi iz širše evropske regije (Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Črne Gore, Makedonije, Madžarske in Rumunije), v organizaciji Društva arhitektov Novega Sada (Slobodan Jović, Aleksandar Bede, Dragana Konstantinović, Maja Momirov, Andrej Strehovec, Tijana Filipov, Violeta Stefanović, Tamara Stričević, Filip Pajović).

Žirija v mednarodni sestavi: Dejan Todorović (NOOTO, Beograd), Srđan Jovanović Weiss (CUNY Spitzer School of Architecture, New York), Mika Cimolini (MAO Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana), Jasmin Sirčo (Dani arhitekture Sarajevo), Ana Mrđa (Arhitektonski fakultet/UHA, Zagreb) je podelila nagrade in priznanja sledečim slovenskim arhitektom in avtorjem:

NAGRADA SALONA v kategoiji `arhitektura`
Projekt: Cerkev Sv. Janeza Boska, Maribor, Slovenija
Avtorji: DANS arhitekti – Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman

NAGRADA SALONA v kategoiji `urbanizem`
Projekt: Trg pod dvorcem in igrišče “Zamorc”, Škofja Loka, Slovenija
Avtorji: Ravnikar Potokar arhitekturni biro – Robert Potokar, Primož Žitnik, Ajdin Bajrović, Tanja Simonič Korošak

NAGRADA SALONA v kategoiji `publikacije`
Naslov: Eternal Architect. The Life and Art of Jože Plečnik, Modernist Mystic/Večni arhitekt. Življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika
Avtor: Noah Charney
Dizajn in prelom: Domen Fras
Fotografija: Matevž Paternoster
Uredniki: Luka Novak, Valentina Smej Novak
Predgovor: Peter Krečič
Konzultanti: Katja Jenčič, Ana Porok, Maja Kovač
Izdavatelj: Totaliteta Ljubljana, Muzeji in galerije mesta Ljubljane, Ljubljana, 2017

PRIZNANJI SALONA v kategoriji `arhitektura`
Projekt: Kompaktni leseni vrtec, Loče, Slovenija
Avtorji: Mojca Gregorski i Matic Lašič
Projekt: Vrtec Pedenjped – enota Pedenjcarstvo, Ljubljana, Slovenija
Avtorji: Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar (arhitektura); Urša Habič (krajinska arhitektura)

Vsem izbranim slovenskim avtorjem in tudi drugim nagrajencem, ki so podrobneje predstavljeni na spodnji povezavi, iskreno čestitamo!

zapisal:

Andrej Strehovec, u. d. i. a.
(arhitekt, kritik, neodvisni kustos, član upravnega odbora Društva arhitektov Novega Sada)