DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

Galerija Cukrarna: Scapelab, foto: Miran Kambič
ODPRTE HIŠE SLOVENIJE
FESTIVAL

Festival Odprte hiše Slovenije bo v septembru odprl vrata arhitekture, ki gradi skupnost!

 

Največji arhitekturni festival kakovostnih ureditev, nepremičnin in arhitekture, Odprte Hiše Slovenije (OHS), se bo letos odvijal med 17. in 19. septembrom po vsej Sloveniji. Festival odpira vrata dobre arhitekture že dvanajstič zapored. Na ogled bodo izbrani zasebni in javni objekti ter prostorske ureditve, ki jih je izbrala strokovna žirija. Tema letošnjega dogodka je »ARHITEKTURA GRADI SKUPNOST«.

 

Odprte hiše Slovenije so arhitekturno središče za spodbujanje trajnostnega načrtovanja in razumevanja arhitekture v vsakdanjem življenju. Povezujejo različne strokovnjake na področju načrtovanja, gradnje in prenove stavb, notranje opreme, zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja. Zavzemajo se za odgovorno ravnanje s prostorom z uporabo trajnostnih materialov ter za vključujoče sobivanje, ki združuje trajnostnost in estetiko. OHS vabijo slehernika, da vstopi v odlično arhitekturo.

 

 

Festival, ki je namenjen najširši javnosti, letos ponuja pester izbor novih, prenovljenih in zanimivih stavb, ki si jih bomo ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov. Vstopili bomo v stavbe, v katere drugače ne moremo vstopiti.

 

Letošnja tematika festivala Arhitektura gradi skupnost posebej opozarja na vlogo kakovostno oblikovanega javnega prostora in arhitekture za življenje in oblikovanje skupnosti. Javni in skupen prostor izobraževalnih, kulturnih, rekreacijskih stavb, turističnih in poslovnih objektov, stanovanj in parkov predstavlja nevidno tkivo, ki družbo povezuje, gradi in ohranja vrednote, ki vsem nam omogoča vključenost in enakopravnost. Kakovostno načrtovan prostor vpliva dobro počutje, zdravje, varnost in socializacijo ljudi. Eden od ciljev festivala je tudi izmenjava znanja in navezovanje stikov s strokovnjaki s področja arhitekture, gradnje in oblikovanja prostorov, ki bodo sodelovali pri ogledih objektov.  Poleg zasebnih objektov bo letos na festivalu tudi več strokovnih vodenj, ki bodo za vse obiskovalce brezplačna.

 

Danes je še posebej pomembno, da razumemo pomen kakovostno grajenega prostora, ki razvija estetske in funkcionalne standarde bivalne kulture v sozvočju z najsodobnejšo tehnologijo, z okoljem in podnebnimi spremembami.

 

Tudi pobuda Evropske komisije »Novi evropski Bauhaus« za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo.

 

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani OHS. Prijave so za vse oglede obvezne.

 

Število mest je omejeno. Ogledi se bodo izvajali pod PCT pogoji. Vljudno vabljeni!

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2022 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE