DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

STORIES IN ARCHITECTURE
VIRTUALNI DOGODEK

Ali govorite arhitekturo?

Arhitektura nas obkroža - ves čas.

Kako razširiti polje pogovora? Načini komunikacije se spreminjajo. Kakšno vlogo lahko odigramo?

 

Program

 

Brezplačni virtualni dogodek s predavanjem Francesca Garuttija, dvema okroglima mizama in projekcijo filma Francesce Bertin, The Artifice - Stories in Architecture v petek 30. aprila ob 16.30 uri

 

PRIJAVA

 

VEČ O DOGODKU

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARCHITETTURE DI FRONTIERA
GOSTOVANJE RAZSTAVE SLOVENSKA ALPSKA ARHITEKTURA 2008-2018

Razstava Slovenska alpska arhitektura 2008-2018 gostuje v Museo nazionale della Montagna v Torinu.

 

Razstava z naslovom Architetture di frontiera: Progetti per abitare le Alpi di Slovenia, Trentino, Piemonte e Valle d’Aosta

je na ogled od 2. 2. 2021 do 6. 6. 2021.

 

VEČ

 

GALERIJA DESSA

 

Ob razstavi poteka tudi serija pogovorov na temo alpske arhitekture. Pogovori so na ogled na Facebook kanalu Museo Nazionale della Montagna -  vsak torek ob 18. uri, od 27. aprila  do 15. junija 2021.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ARHITEKTURA INVENTURA - PODALJŠANJE ODPRTJA IN PODIRANJE RAZSTAVE
ZAKLJUČEK RAZSTAVE

Naša razstava Arhitektura – inventura se bo v začetku maja iztekla.

 

Podiranje razstave in prevzem gradiva: v petek, 7. maja 2021 med 10.00 in 15.00 uro v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

 

Predavanja Arhitektura inventura so dosegljiva na You tube kanalu Cankarjevega doma:

 

https://www.youtube.com/watch?v=iQ4ankgf-DM - Sklop Industrija

 

https://www.youtube.com/watch?v=zr6KrlkkUUY - Sklop interier

 

https://www.youtube.com/watch?v=L9dH_w0n5mo - Sklop Javno

 

 

Če kataloga še niste prevzeli, ga boste lahko prevzeli na recepciji.

 

Prosim, da se termina držite!

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PARKIRNO MESTO
ZAČASNA PARKOVNA UREDITEV

Če ste se minule dni kaj sprehajali po Kopru, ste najbrž opazili zeleno novost na Ukmarjevem trgu.

 

 

Avtomatik Delovišče je na tej lokaciji parkirno mesto začasno spremenilo v PARKirno MESTO. S to zeleno intervencijo želimo spomniti, kako pomembne so zelene površine v mestih, kakšen je njihov vpliv na kakovost življenja in zdravje prebivalcev ter kakšno vlogo odigrajo v luči podnebnih sprememb. Prav tako je žepni park tudi opomnik o pomenu kvalitetnega načrtovanja javnih odprtih in zelenih površin v našem skupnem bivalnem prostoru.

 

PARKirno MESTO vabi prebivalce in naključne mimoidoče, da si vzamejo trenutek za krajši oddih na zelenem otoku sredi asfalta in morda tudi razmislijo o tem, kaj je za mesto pomembnejše, park ali parking. 

 

Obiskovalci lahko svoje utrinke iz zelene oaze delijo z nami na socialnih omrežjih in ob objavi označijo: #parkirnomesto in @avtomatik.delovisce

 

 

Z začasnimi parkovnimi ureditvami začenjamo v aprilu, ki je mesec krajinske arhitekture, vendar jih bomo poskušali ponoviti tudi tekom prihajajočih poletnih mesecev - ko je pomen prisotnosti dreves in zelenih površin v mestu najbolj očiten. Z dogodki bomo zaključili v septembru, ko se Park(ing) day odvija tudi globalno.

 

Avtomatik Delovišče v sodelovanju s studiema Konntra in Kaiobi izvaja projekt  okviru Meseca krajinske arhitekture pod okriljem Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Projekt podpirajo tudi Mestna občina Koper, Marjetica Koper ter Vrtnarija Marjetica, ki nam je velikodušno posodila vse rastline.

 

 

 

Vabimo vas, da si žepni park ogledate od blizu! :)

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
LIFE CHALLENGE 2020
PODELITEV NAGRAD

Spoštovani!

 

Vljudno vabljeni na podelitev nagrad Life Challenge 2020. Dogodek bomo 22. aprila prenašali v živo, iz našega studija na Dunaju. Povezali bomo arhitekturo in fasade Baumit. Med 36. nominiranimi projekti bo strokovna žirija izbrala najboljše in najlepše v Evropi! 

 

Dogodek si oglejte na povezavi: Life Challenge v živo

 

 

 

Nagrade se podeljujej v kategorijah: Enodružinska stavba | Večstanovanjska stavba | Nestanovanjska stavba | Toplotna prenova | Zgodovinska prenova | Struktura poudari obliko

 

 

Ne pozabite držati pesti za kar 3 slovenske projekte  Patio No.1Oskrbovana stanovanja Murgle in grad Štanjel

 

 

 

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
UREJANJE DOSTOPNEGA OKOLJA ZA VSE
IZOBRAŽEVANJE ZAPS

Dostopnost grajenega okolja je že dlje časa zakonska zahteva, ki jo morajo vsi, ki sooblikujejo javni prostor upoštevati in, ki je, tudi vsled starajoče se populacije, vse bolj aktualna za uresničevanje osnovne človekove potrebe po mobilnosti in enakopravnosti uporabe, tako javnega, kot zasebnega prostora.

ZAPS organizira predavanje na temo dostopnosti z željo, da bi njeni člani, podprti z znanjem in orodji, v čim večji meri prispevali h kvalitetnemu grajenemu okolju. Izkušnje na tem področju so namreč izrazito specifične, dobre prakse še kako potrebne, posledice kršitev s tega področja pa pogosto nepopravljive.

Predavali bodo: dr. Maja Simoneti (IPoP), Sašo Rink (JSS MOL), Pavli Koc (MOP), dr. Andreja Zapušek Černe (Zavod DOSTOP), Andreja Albreht (Zavod DOSTOP) in Monika Fink Serša (Nava arhitekti d.o.o.).

Predavanje bo potekalo preko spletne platforme Zoom v petek, 23. 4. 2021, od 9.00 do 12.00.

 

program >>

 

prijave >>

 

Ob prijavi je potrebno plačati kotizacijo na transakcijski račun ZAPS: SI56 6100 0001 8357 306. Kotizacija znaša za člane ZAPS 30€ (z DDV), za člane IZS 60€ (z DDV) ter za nečlane 100€ (z DDV). Prosimo, da pri plačilu za namen napišete, za koga je bila kotizacija plačana, za sklic pa: 00 23042021. Potrdilo o plačilu pošljite na e-naslov: izobrazevanje@zaps.si. Račun vam bomo izstavili po izvedenem izobraževanju.

 

Skrajni rok za morebitno odpoved (po e-pošti: izobrazevanje@zaps.si) je četrtek, 22. 4. 2021, tako za člane ZAPS, kot tudi za ostale prijavljene. Če se boste odjavili kasneje ali če se ne boste odjavili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije.

 

Člani ZAPS za udeležbo na predavanju prejmejo 3 kreditne točke / Sklop B - Teorija in referenčna praksa.

 

Število prijav je omejeno na 100 udeležencev.

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
URBANISTIČNO NAČRTOVANJE SKOZI PRIZMO PANDEMIJE - IZZIVI IN PREDLOGI
VABILO K ODDAJI PRISPEVKOV ZA 32. SEDLARJEVO SREČANJE

Spoštovani,

 

lepo vabljeni k oddaji prispevkov za 32. Sedlarjevo srečanje z naslovom Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi, ki bo predvidoma v petek, 17. septembra 2021.

 

 

Letošnje Sedlarjevo srečanje bo vsebinsko povezano z vplivi pandemije na prostorski razvoj. Obravnavano temo bodo osvetlila aktualna prostorska in urbanistična vprašanja, ki so se odprla že v prvem, še bolj pa v drugem valu pandemije. Prispevki naj naslavljajo teme z vidika trenutne situacije, vplivov prvega in drugega vala na kakovost bivanja ter prostorski razvoj urbanega (in podeželskega) prostora. Odpreti želimo nove poglede na prihodnjo prostorsko organizacijo (razmeščanje in izvajanje) dejavnosti v prostoru in se vprašati ali je pandemija lahko tudi priložnost za boljše pristope v prostorskem razvoju, pri vsem skupaj pa tudi upoštevati potencialno možnost ponovitve pandemije.

 

Vabljeni, da v svojih prispevkih osvetlite naslednja vprašanja, pri čemer so dobrodošli vsi prispevki, ki bodo tudi sicer naslovili temo 32. Sedlarjevega srečanja:

 

-        Ali bodo stanovanjske soseske dobile v urbanem razvoju novo vlogo? Pomemben je ponoven premislek o urbanističnih standardih za gradnjo stanovanjskih sosesk na podlagi izkušenj iz preteklosti in primerov dobrih praks.

-        Kakšna je vloga odprtega javnega prostora ter rekreacijskih površin v urbanem prostoru med in po pandemiji. Ali lahko presežemo vse bolj uveljavljeno prakso investicijskega planiranja?

-        Kako okrepiti dostopnost do blaga in storitev znotraj mesta in povečati njegovo povezanost s celotno funkcionalno urbano regijo in širšim slovenskim prostorom po načelih trajnostne mobilnosti (poudarek na kolesarjenju in peš hoji in prilagajanje javnega prevoza)?

-        Ali je obstoječa mreža storitev splošnega pomena (šole, vrtci, javna uprava, zdravstvene ustanove,…) dovolj fleksibilna, da lahko odgovori na izzive kot je pandemija? Tema je še posebej aktualna tudi v povezavi z demografskimi izzivi starajoče se družbe in organizacije socialne infrastrukture za starejše prebivalstvo.

-        Kako skrajšati in diverzificirati oskrbovalne verige ter poskrbeti tudi za enakovredno oskrbo na oddaljenejših podeželskih območjih?

-        Kakšna bo prihodnja razporeditev poslovnih subjektov v prostoru: nove lokacije dela in lokacije dela na domu?

-        Kakšna naj bo zasnova novih zaposlitvenih centrov ob načrtnem razvoju in prenovi poselitvenih jeder?

-        Kakšna naj bo nova zasnova stanovanj (kvalitetni tlorisi, ki naj omogočajo bivanje, delo, učenje in igro otrok)?

-        Ali je pandemija lahko priložnost za nove ruralno-urbane odnose?

-        Ali se v času pandemije povečuje prostorski (lokacijski) potencial podeželja?

 

Prispevki bodo kot vedno razporejeni v sorodne vsebinske sklope. Za organizacijo letošnjega Sedlarjevega srečanja smo pridobili tudi sredstva Mestne občine Ljubljana, zato bo en sklop predavanj posvečen tudi razvoju Ljubljane po pandemiji Covid 19.

 

Predloge za prispevke oddajte obvezno na priloženem obrazcu v Wordovi datoteki do 16. 4. 2021 na elektronski naslov drustvo.dupps1@gmail.com

 

OBRAZEC ZA ODDAJO PRISPEVKOV 

 

Več o vsebini 32. Sedlarjevega srečanja in ostalih rokih za oddajo prispevkov TUKAJ.

 

Sporočilo pošljite naprej, če menite, da je vsebina zanimiva še za koga.

 

 

Veselimo se vaših prispevkov in srečanja na letošnjem Sedlarjevem srečanju!

 

 

Izvršni odbor DUPPS, zanj

 

Alma Zavodnik Lamovšek

Predsednica DUPPS

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ODPORNA ARHITEKTURA 3
3. SKLOP PREDAVANJ - JAVNO

ODPORNA ARHITEKTURA

3. SKLOP PREDAVANJ - JAVNO

Vabimo vas na prvi sklop predavanj v okviru razstave Arhitektura inventura

 

v četrtek, 18. marca 2021, ob 10. uri – Sklop javno

 

 

Aleš Žnidaršič

 

 

Ambrož Bartol

Srečevanje arhitekture in posameznika je neizogibno. Prostor vsi poznamo in vsi sooblikujemo, razumevanje in vrednotenje njegovih lastnosti pa običajno ostaja v domeni arhitektov, kar pogosto privede do navzkrižij pri dojemanju prostora. Da bi arhitekturna stroka lahko bila stalno vpeta v svet, je ključno, da v procesu izobraževanja novih generacij arhitektov svoje ugotovitve in pridobljeno znanje deli tudi s širšo javnostjo. Z aktivnim ozaveščanjem lahko dosežemo skupno spoznanje, da je arhitektura del grajene kulture, ki opredeljuje prostor in čas, v katerem se manifestira.

 

Irid Sevšek

Proces globalizacije, ekonomija kapitalizma in vsesplošna digitalizacija življenja omogočajo eksponenten razvoj in napredek, ki sta v nasprotju z linearnim razvojem človeške vrste. Ob tem se poglabljajo socialne stiske posameznikov in krha socialni ustroj sodobne družbe, kar se v kriznih obdobjih še stopnjuje. Osrednja tema je premislek, kako lahko arhitektura z mislijo na človeka in z občutljivostjo do socialnih vprašanj vpliva na boljšo družbo in bolj prijazen vsakdan.

 

Nekatera predavanja smo morali zaradi trenutne situacije odpovedati.

 

 

Predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

 

 

 

 

ZAPS je predavanjem dodelila 2 kreditni točki – sklop B (Teorija in referenčna praksa)

Za pridobitev kreditnih točk je potrebno na dan predavanj prijaviti svojo udeležbo na drustvo.arhitektov.lj@siol.net

Prijava mora vsebovati podatke člana + ID št. ZAPS)

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
TO SPRING WITH ORIS
MEDNARODNI SPLETNI ARHITEKTURNI FESTIVAL

Letošnji mednarodni arhitekturni festival Oris, To Spring with Oris, bo potekal 18. in 19. marca. Na njem sodeluje 14 priznanih arhitektk in uspešnih poslovnih žensk ter 2 moderatorki.

 

Spletni festival To Spring with Oris je sestavlja 14 predavanj po 20 minut, z javljanjem v živo iz Arhitekturne hiše Oris ter interakcijo med predavatelji, občinstvom in sponzorji na profesionalni platformi za virtualne dogodke. Vsa predavanja bodo podnaslovljena v hrvaščini in angleščini.

 

  

PREDAVATELJICE

 

GRAFTON ARHITEKTI - YVONNE FARRELL

BENEDETTA TAGLIABUE

VEDRANA ERGIĆ

ANNA HERINGER

SATOKO SHINOHARA

MARUŠA ZOREC

TEA ŽAKULA

ANUPAMA KUNDOO

ANNEKATRIEN VERDICKT

SOFÍA von ELLRICHSHAUSEN

ELISA VALERO RAMOS

TATIANA BILBAO

ROSSANA HU

 

Novi evropski Bauhaus

s komisarko Eliso Ferreira

 

 

MODERATORKI

MIA ROTH ČERINA in IDA KRIŽ LEKO

 

www.daysoforis.com

 

    

 

Kotizacija:

do 14. marca: 185 kn / po 14. marcu: 250 kn

Kotizacija za študente:

 do 14. marca: 135 kn / po 14. marcu: 180 kn

 

Prijavite se TUKAJ.

 

V programu strokovnega usposabljanja hrvaške zbornice arhitektov in hrvaške zbornice gradbenih inženirjev se festival točkuje s 6 točkami

 

INFORMACIJE IN PRODAJA 

 

Kontaktna oseba /// Ivica Novak

 

 tel: + 385 1 37 78 177
  fax: + 385 1 37 56 243
 e-mail: ivica@oris.hr

Oris d.o.o.,    Kralja Držislava 3, HR-10 000 Hrvatska, Zagreb
   web: www.oris.hr

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ODPORNA ARHITEKTURA 2
2. SKLOP PREDAVANJ - INTEIRER

ODPORNA ARHITEKTURA

2. SKLOP PREDAVANJ - INTEIRER

 

Vabimo vas na prvi sklop predavanj v okviru razstave Arhitektura inventura

 

v četrtek, 11. marca 2021, ob 10. uri – Sklop interier

 

 

Ana Kosi

Interierji v današnjem času »junkspace-a« so začasni, minljivi. Odporni na čas pa so lahko v svoji zmožnosti mentalnega nagovarjanja uporabnikov. 

 

 

Maša Mertelj in Matic Vrabič

 

 

Ajda Merslavič

V magistrskem delu je obravnavala novomeški Sokolski dom in AKC Sokolc. Predavanje razmišlja o pojmu odporne arhitekture, ki ni v smislu arhitekture materialnosti, ampak arhitekture bivanja, ki je fizično arhitekturo obdržala živo kar nekaj let. 

 

 

Janja Šušnjar

Odmik k meji/na mejo/čez mejo tistega, kar je običajno, tistega, kar so nam predstavili kot udobno, je odločitev, ki zahteva pogum in močno željo po bogatejšem bivanju, delu in ustvarjanju v nekonvencionalnih praksah, po svetu, polnem idej, odnosov in svobodnega razmišljanja.

 

Napovedana predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

 

 

 

ZAPS je predavanjem dodelila 2 kreditni točki – sklop B (Teorija in referenčna praksa)

Za pridobitev kreditnih točk je potrebno na dan predavanj prijaviti svojo udeležbo na drustvo.arhitektov.lj@siol.net

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
DAN ODPRTIH VRAT V ATELJEJIH ARHITEKTK, OBLIKOVALK IN GRADBENIC

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2021, Center arhitekture Slovenije organizira šesti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Dan odprtih vrat ponuja ustvarjalkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. 

 

Letos lahko v okviru Odprtih vrat ateljejev v obiščete tudi delovno skupino ZAPS Ženske v arhitekturi. Osnovni namen delovne skupine Ženske v arhitekturi je podpora ženskam v stroki in podpora arhitekturnemu poklicu kot celoti. Posveča se izzivom, povezanim z izboljšanjem pogojev za poklicno delovanje na arhitekturnem področju, ter ozaveščanju javnosti o pomenu arhitekturnega delovanja za kakovost bivanja.

 

Vabljeni, da vstopite skozi odprta vrata ateljejev, poklepetajte z ustvarjal- kami in spoznajte njihovo delo! 

 

Prijave na dogodek niso potrebne. Ob izvedbi dogodka bomo upoštevali vse aktualne ukrepe za zajezitev epidemije COVID-19.
Več informacij na:
info@centerarhitekture.org in www.centerarhitekture.org

 

VEČ O DOGODKU; URNIK IN ZEMLJEVID

 

Letos vrata odpirajo: 

 

V LJUBLJANI: 

ROPOT d.o.o., Tina Semolič 

 

 

STRIP - Arhitekturni biro F019CF d.o.o., Manca Starman, Saša Štuhec, Eva Lasič 

 

 

KOLEKTIV DVA , Urška Bavčar, Anamarija Ludvik 

 

 

SVET VMES, Ana Kreč 

 

 

HANA KARIM STUDIO, Hana Karim 

 

 

CENTER ARHITEKTURE SLOVENIJE, Nives Čorak, Tina Gradišer, Barbara Viki Šubic 

 

 

ŽENSKE V ARHITEKTURI , Delovna skupina ZAPS 

 

V MARIBORU: 

ARHITEZA, d.o.o., Mateja Katrašnik 

 

V NOVEM MESTU: 

ARH+D, d.o.o., Darja Šurla Sladič 

 

V METLIKI: 

ARHEIN, Sanja Zvonković s.p., Sanja Zvonković 

 

 

V ČRNOMLJU: 

SAPO, d.o.o., Danijela Kure Kastelc

 

 

Leta 2016 je bil v okviru projekta MoMoWo - Women's Creativity Since the Modern Movement v partnerskih državah projekta, na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji, in Sloveniji organiziran prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Sledila sta dva pod okriljem projekta MoMoWo, ki ga je v Sloveniji vodil ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski Institut Franceta Steleta (UIFS). Po zaključku omenjenega projekta organizacijo Dneva odprtih vrat nadaljuje Center arhitekture Slovenije

MoMoWo je bil prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Primarni cilj projekta MoMoWo je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so (in v določeni meri še) ovirali afirmacijo žensk, aktivnih v svetu projektiranja in gradnje. MoMoWo ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo Dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Projekt je k sodelovanju vabil širse skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu. To poslanstvo s prevzemom organizacije Dnevov odprtih vrat od leta 2019 naprej pod pokroviteljstvom ZRC SAZU UIFS nadaljuje Center arhitekture Slovenije.

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Foto: Kristina Bursać
ODPORNA ARHITEKTURA
1. SKLOP PREDAVANJ - INDUSTRIJA

Vabimo vas na prvi sklop predavanj v okviru razstave Arhitektura inventura

 

v četrtek, 4. marca 2021, ob 10. uri – Sklop industrija

 

 

Bojan Lebar in Žiga Misjak

Da bi bila industrijska arhitektura lahko odporna na spremembe, mora predvideti nepredvidljivo. Definirati jo morajo preproste rešitve, ki konstrukcijo, ovoj in tehnologijo povežejo v prilagodljiv prostorski red. Daljnoročna vizija investitorja in racionalen razmislek arhitekta zagotovita trajno rabo stavbe.

 

študenta:
Eva Matijaševič

Magistrska naloga bo predstavljena preko serije vprašanj, ki so nalogo usmerjala od začetnih teoretičnih izhodišč do zaključnega arhitekturnega detajla: S čim se danes soočamo? S kakšnimi problemi bi se kot stroka morali aktivno ukvarjati in kakšna vprašanja bi morali zares postavljati?Kakšen bo naš arhitekturni odtis v prihodnosti?

 

 

Denis Hitrec

Čarli in tovarna cementa

Na industrijsko krajino Trbovelj s cementarno bomo pogledali duhovito in neobremenjeno ter v njej prepoznali gole disfunkcionalne prostorske artefakte, polne potenciala. Kaj je najbolj odporno bistvo arhitekture, ki lahko preživi tudi dolgo po njeni prvotni namembnosti, in kako ga izluščiti?

 

Napovedana predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

 

Predavanje Polone Filipič in Marka Pretnarja ter Eve Matijaševič bo 18. marca ob 10. uri.

 

 

ZAPS je predavanjem dodelila 2 kreditni točki – sklop B (Teorija in referenčna praksa)

Za pridobitev kreditnih točk je potrebno na dan predavanj prijaviti svojo udeležbo na drustvo.arhitektov.lj@siol.net

Prijava mora vsebovati podatke člana + ID št. ZAPS)

 
KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA INVENTURA 2018_2020
RAZSTAVA

Vljudno vas vabimo v Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani na ogled pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljana arhitekturainventura 2018_2020. 

 

Razstava bo odprta od 12. februarja do 11. aprila 2021. 

 

Obiskovalce prosimo, da ob ogledu razstave spoštujejo vsa epidemiološka navodila. 

 

V sklopu inventure vas vabimo tudi na spletna predavanja pod skupnim naslovom Odporna arhitektura: 

 

četrtek, 4. 3. 2021, ob 10. uri – sklop industrija 

Polona Filipič in Marko Pretnar, Bojan Lebar in Žiga Misjak 

Študenta: Eva Matijaševič, Denis Hitrec 

 

četrtek, 11. 3. 2021, ob 10. uri – sklop interier 

Ana Kosi, Maša Mertelj in Matic Vrabič 

Študentki: Ajda Merslavič, Janja Šušnjar 

 

četrtek, 18. 3. 2021, ob 10. uri – sklop javno 

Aleš Žnidaršič, Mojca Gregorski 

Študenta: Ambrož Bartol, Irid Sevšek 

 

 

Napovedana predavanja bodo na ogled na Youtube kanalu Cankarjevega doma. https://www.youtube.com/user/Cankarjevdom

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
PLEČNIKOVA NAGRADA ZA LETO 2021
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

razpisuje

Plečnikovo nagrado za leto 2021 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.

 

Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo  ali  delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

 

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije.

 

Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta.

 

Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim  materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 18. februarja 2021 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si

 

Navodila za pripravo predlogov so objavljena na www.drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2021 

 

Razpisu je treba priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.

 

Plečnikova odličja za leto 2021 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.

 

 

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
Bobrov center, Ravnikar - Potokar arhitekturni biro, Strehovec arhitekt, foto: Virginia Vrecl
ARHITEKTURA V LESU DANES ZA JUTRI
RAZSTAVA

Odprte hiše Slovenije (OHS) vabijo na ogled razstave Arhitektura v lesu danes za jutri, ki bo od 15. februarja do 30. aprila 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani. 

 

Razstava, ki je nastala pod pokroviteljstvom MGRT Direktorata za Lesarstvo in javne agencije SPIRIT Slovenija ter v sodelovanju s partnerji, kot so Alfa Natura d.o.o., Bauta d.o.o., CBD d.o.o., Eko koncept d.o.o., Lumar IG d.o.o., Marles d.o.o., M Sora d.d., Riko Hiše d.o.o.,Silvaprodukt d.o.o. in Turizem Ljubljana, prikazuje odlične arhitekturne projekte slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev. Na 80 panojih je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa tako v konstrukciji samih stavb kot v notranji opremi. 

 

Med predstavljeni projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020. Nagrado Naj lesena gradnja sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo in Spirit Slovenija, javna agencija podelila že tretje leto zapored. V razstavo so uvrščeni tudi projekti, ki so nominirani za pomembno mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022 in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti. 

 

Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitektur: od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran, eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, ki les uporabljajo na najrazličnejše načine. 

 

Porast rabe lesa kaže na vse večje zavedanje o pomenu kakovostno in trajnostno oblikovanih prostorov. Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja. Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči CO2, prav tako pa je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje.

Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Znanstveniki ugotavljajo, da poučevanje in izobraževanje v lesenih prostorih spodbuja kreativnost in večjo motivacijo za pridobivanje znanj.

 

Danes je še posebej pomembno, da razumemo pomen kakovostno grajenega prostora, ki razvija estetske in funkcionalne standarde bivalne kulture v sozvočju z najsodobnejšo tehnologijo, z okoljem in podnebnimi spremembami. Tudi pobuda Evropske komisije »Novi evropski Bauhaus« za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo.

 

OHS povezujejo trajnostnost z odlično arhitekturo in ponujajo praktične odgovore za življenje v sožitju z naravo. Uporaba lesa v arhitekturi in notranji opremi je zagotovo odgovor za zeleno prihodnost. Zato da bo 21. stoletje lepše, bolj zeleno in bolj človeško.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
6. DAN ODPRTIH ATELJEJEV ARHITEKTK, OBLIKOVALK IN GRADBENIC
PRIJAVE

6. DAN ODPRTIH ATELJEJEV arhitektk, oblikovalk in gradbenic

 

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2021, Center arhitekture Slovenije po vsej Sloveniji organizira 6. DAN ODPRTIH VRAT ATELJEJEV arhitektk, oblikovalk in gradbenic.

 

Dan odprtih vrat ponuja projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

 

Si arhitektka, gradbenica, oblikovalka?

Je tvoj atelje v Sloveniji?

Sodeluj na šestem Dnevu odprtih vrat ateljejev!

 

 

Odpri vrata svojega ateljeja ali delavnice in nam razkaži svoje delo in projekte.

 

Spletna prijavnica je dostopna na povezavi: https://forms.gle/U4FiZyCg1oU2oA2W7

 

 

Več o projektu: https://www.centerarhitekture.org/odprta-vrata-ateljejev/

 

Prijavo za odprta vrata ateljejev je možno oddati do 20. februarja 2021.

 

 

V kolikor dogodka zaradi veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 ne bo možno izvesti v živo, ga bomo preselili na splet.

Prijave za obisk ateljejev niso potrebne.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
VURNIKOVA ŠTUDENTSKA NAGRADA
RAZSTAVA IN POVABILO

 

POVABILO ŠTUDENTOM K ODDAJI PREDLOGA ZA VURNIKOVO ŠTUDENTSKO NAGRADO ZA LETO 2021

 Vzporedno bo v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani (Trg francoske revolucije 3) od 1. do 28. februarja 2021 na ogled pregledna razstava nagrajenih in nominiranih predlogov za Vurnikovo študentsko nagrado 2018-2020. Vabljeni!

 

Vurnikova študentska nagrada se za celotni študijski opus podeli študentkam in študentom 4. in 5. letnika enovitega magistrskega študijskega programa arhitektura (UL FA), 1. in 2. letnika drugostopenjskega študijskega programa urbanizem (UL FA), 1. in 2. letnika magistrskega študijskega programa arhitektura (UM FGPA) in, od leta 2021 naprej, tudi 1. in 2. letnika magistrskega študijskega programa krajinska arhitektura (UL BF). Podeljena bo ena Vurnikova študentska nagrada in dve enakovredni priznanji.

 

 

Nagrada je častna in finančna (vrednost prve nagrade je 1500 EUR neto) in namenjena študijskemu potovanju. Dobitnik/dobitnica Vurnikove študentske nagrade bo v okviru naslednjih Vurnikovih dni pripravil predavanje z vtisi s potovanja. Podeli se tudi dve častni priznanji v vrednosti 300 EUR neto, ki za prejemnika/prejemnico ne predstavlja obveznosti.

 

Študenti/študentke pripravijo:

 

Osebno mapo (format A4, največ 50 strani in ne več kot 15 projektov)

– predstavitev vsakega projekta mora zajemati: naslov projekta, navedbo sodelavcev študentov, mentorjev, asistentov in kratek opis, ki naj bo v slovenskem in angleškem jeziku

–  v osebno mapo ne sme biti vključena magistrska naloga

–  poslati je treba samo digitalno verzijo v formatu pdf, vektorsko (CD ali USB ključek)

 

Avtorski esej o arhitekturi, krajinski arhitekturi in/ali urbanizmu (priporočeno 7000-10000 znakov brez presledkov v slovenskem in angleškem jeziku).

–  esej mora v obeh jezikih imeti vidno označen en ali več odlomkov, ki jih študent želi v katalogu Vurnikove študentske nagrade izpostaviti. Vsi odlomki skupaj ne smejo presegati 2500 znakov (s presledki).

–  poslati je treba samo digitalno verzijo v formatu doc in pdf (CD ali USB ključek).

 

Prijava mora prispeti s priporočeno pošto na sedež Centra arhitekture Slovenije, Rimska cesta 1, 1000 Ljubljana, do ponedeljka, 3. maja 2021, do 00:00 (velja poštni žig s tem datumom), s pripisom »NE ODPIRAJ – VURNIKOVA ŠTUDENTSKA NAGRADA«.

 

Prijavo je v ponedeljek, 3. maja 2021, od 8. do 16. ure, možno oddati tudi osebno na sedežu Centra arhitekture Slovenije.

 

Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Občina Radovljica, Krajevna skupnost Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru leta 2018 ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta/študentko arhitekture, krajinske arhitekture ali urbanizma.

 

 

Več si preberite na povezavi.

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
ARHITEKTURA INVENTURA 2021
NAVODILA ZA PRIPRAVO PLAKATA

PLAKAT

NAVODILA ZA PRIPRAVO PLAKATA

 

Če želite plakat printati po ceni 39,50 EUR + DDV /plakat, za katero se je dogovoril DAL, vas prosimo, da pdf plakate pošljete do petka, 29. 01. 2021 na info@prima-ip.si. POZOR! Plakat vam bodo sprintali in dostavili v CD samo ob predhodnem plačilu. Žal so se pogoji zaostrili, ker v prejšnjih letih nekateri člani DAL niso poravnali računa za printanje. 

 

Prosimo, da se navodil NATANČNO držite, sicer ne moremo odgovarjati za objavo in kakovost vaše predstavitve.

 

 

Datum in kraj dostave plakata in maket vam bomo sporočili naknadno.

 

 

PLAKAT

Predviden je en (1) pano na člana DAL, oz. max. trije (3) panoji na posamezni biro, če so v njem vsaj trije člani DALa.

Na enem panoju lahko predstavite max. 2 projekta. En pano je tudi ena stran v katalogu.

 

 

Shema panoja, ki se je morate zaradi enotnega videza razstave natančno držati,

 

ZRCALO PLAKATA INDD

 

ZRCALO PLAKATA PDF

 

 

Format panoja je 95/140 cm (pokončni format), kaširan na kappa plošče deb. 10 mm. 

Pri oblikovanju plakata je potrebno upoštevati, da bo spodnji rob plakata dvignjen od tal ca. 80 cm, zato tekst umestite na branju primerno višino. 

Tipografija črk je ARIEL (REGULAR IN NARROW), stil in velikost črk je na vzorčnem panelu. 

Predpisano ozadje panojev je belo. 

Pred konverzijo v pdf obliko morajo biti vsi tekstualni deli pretvorjeni v krivulje (outlines) in vse fotografije pretvorjene v CMYK (ne RGB).

Plakati NE SME vsebovati zaščitnih znakov projektivnih podjetij. 

 

 

Vsak plakat naj poleg fotografij in načrtov vsebuje osnovne podatke_Datoteko

 

 

avtorji (imena in priimki arhitektov, NE IME BIROJA)

ime projekta, lokacija, leto izvedbe 

naročnik (ime in priimek ali zasebni) 

projekt (leto)

izvedba (leto)

sodelavci (samo arhitekti)

projektivno podjetje/biro (samo ime, brez logotipa podjetja/biroja)

nagrade (samo strokovne arhitekturne nagrade, ne zmage na natečajih)

fotografije (ime fotografa)

 

 

 

 

 

 

Podatki za plačilo printanja plakata in dostavo v CD: 

 

 

PRIMA IP d.o.o., Brnčičeva ulica 31, 1231 Ljubljana Črnuče, davčna številka SI 91199808

TRR (IBAN) SI56 0313 4100 0276 887 odprt pri SKB d.d.

Namen: plakat Inventura 2021 NAROČNIK

 

 

 

NAVODILA ZA PRIPRAVO PLAKATA

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.
IZBOR KREATIVNE ZASNOVE PO KATERI BO IZDELANA SIMBOLNA NAGRADA ZLATA ČEBELA
JAVNI NATEČAJ

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je

danes objavilo javni natečaj za izbor inovativne, kreativne zasnove in načrta simbolnega predmeta - nagrade Zlata čebela. Odprti, anonimni natečaj naslavlja vse zainteresirane avtorsko, tehnično in organizacijsko usposobljene državljane Republike Slovenije.

 

Strokovna žirija, imenovana s strani ministra dr. Jožeta Podgorška, bo izbrala tri najboljše predloge za izdelavo te nagrade. Nagrada bo izdelana po najboljšem izbranem predlogu, in bo s strani predsednika Republike Slovenije podeljevana vsako leto ob svetovnem dnevu čebel, za svetovne dosežke na področju čebelarstva.

 

 

 

Odziv na javni natečaj pričakujemo od likovnih umetnikov, oblikovalcev, arhitektov, kiparjev, drugih zainteresiranih avtorjev, pravnih oseb in/ali skupin avtorjev. Pomembno je, da vloga sledi opisanim izhodiščem v razpisni dokumentaciji, z izvirnim predlogom za izdelavo vrhunskega, kakovostnega in funkcionalno oblikovanega predmeta. Oblika nagrade, kot najvišje priznanje na področju čebelarstva na svetu, naj odraža prepoznavanje in simbolnost opraševalcev, čebelarstva, varovanja okolja in sožitja človeka z naravo. 

 

 

 

Poleg mednarodne vrednosti mora nagrada predstavljati tudi vrhunsko simbolno vrednost tako za prejemnika nagrade kot Republiko Slovenijo, ki jo podeljuje. Naj bo časovno univerzalna in mednarodno sprejemljiva za vse potencialne nagrajence iz različnih držav sveta. 

 

 

 

Ime nagrade Zlata čebela naj prijavitelje na natečaj ne omejuje – izbira oblike in materiala iz katerega bo nagrada, je prepuščena avtorjem. 

 

 

 

Presojo odličnosti in interpretativnosti podane kreativne zasnove, bo izvedla Strokovna žirija, v katero so poleg predstavnika MKGP in predsednika Čebelarske zveze Slovenije, vključeni priznani strokovnjaki s področja oblikovanja, marketinga in komuniciranja.

 

 

 

V razpisni dokumentaciji, objavljeni na portalu javnih naročil  http://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=380441, so jasno navedeni kriteriji, pa tudi merila ocenjevanja. Rok za posredovanje vlog je 22. februar 2021

 

 

 

Izmed vseh pravočasno prispelih vlog bo Strokovna žirija, izbrala tri najboljše predloge kreativne zasnove in načrta. S prvo izbranim vlagateljem, ki bo po merilih prejel največ točk, bo MKGP sklenilo pogodbo za izdelavo te nagrade.

 

 

 

MKGP poziva vse zainteresirane naj se odzovejo na natečaj in tako prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, naših naporov za ohranjanje opraševalcev, podeželja in sožitja človeka z naravo.

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2021 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE