Vstopni objekt v Arboretum Volčji potok, ARREA architecture, Radomlje, 2017. Foto Tadej Bolta. Prenova domačije Vrlovčnik, Medprostor, Matkov kot, 2017. Foto Miran Kambič. Prenova hotela Švicarija, ARREA architecture, Ljubljana, 2017. Foto Tadej Bolta. Brdo F6 vrstne hiše, Bevk Perović arhitekti, Ljubljana, 2017. Foto Miran Kambič. Hiša 3škatle, Ofis arhitekti, Ljubljana, 2017. Foto Tomaž Gregorič. Zimska soba na Kaninu, Ofis arhitekti, Kanin, 2017. Foto Janez Martinčič. Projekt širitve tovarne TEM Čatež, Jereb in Budja arhitekti, Velika Loka, 2018. Foto Blaž Budja. Hiša Celovška 01, gregorc/vrhovec, Ljubljana, 2018. Foto Damjan Švarc. Vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo, Ljubljana Kašelj, Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar Urša Habič, Ljubljana, 2018.  Foto Miran Kambič. Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana - RCERO Ljubljana, Plan B; BRUTO; studiobotas; ProstoRož; TRASH DESIGN, Ljubljana, 2017. Foto Miran Kambič. Family Wellness Termalija, ENOTA, 2018, Podčetrtek. Foto Miran Kambič.
NAGRADA MIES VAN DER ROHE 2019
NAGRADA

Evropska komisija in fundacija Fundació Mies van der Rohe objavljata letošnje nominacije za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo - nagrado Mies van der Rohe 2019.

Med 383 nominiranimi projekti iz evropskih držav je tudi 11 slovenskih.

Med nominiranimi deli je še vedno največji delež kulturni stavb (15% stavb, kar je 4% manj kot leta 2017), sledijo stavbe z mešano rabo (14% stavb; 2,5 % več kot v letu 2017). Sledijo jim večstanovanjske in enostanovanjske ter izobraževalne stavbe (po 10% vsaka). Delež nominiranih večstanovanjskih stavb se je povečal kar za 2%.

Žirija v sestavi Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel KlaasseMaría Langarita in Frank McDonald bo med nominacijami izbrala 40 del. Med temi pa še 5 finalistov, ki jih bodo obiskali v aprilu.  Nagrada Mies van der Rohe bodo podelili 7. maja v Mies van der Rohejevem paviljonu v Barceloni.

Nominirancem iz Slovenije iskreno čestitamo!