DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

PLEČNIKOVI NAGRAJENCI 2020
SPOROČILO ZA JAVNOST

Nagrajencem iskreno čestitamo!

 

 

Nagrajene projekte si lahko ogledate TU.

 

 

Katalog lahko prenesete tu.

 

 

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika bo v ponedeljek, 22. junija 2020, razglasil prejemnike najvišjih strokovnih priznanj na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti v Sloveniji. Strokovna komisija je soglasno podelila Plečnikovo nagrado in tri Plečnikove medalje. Plečnikovo nagrado prejmejo Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christopher Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani. Plečnikovo medaljo za realizacijo prejmeta Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod. Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike prejme Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica. Matevž Vidmar Čelik prejme Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti. Podeljeni sta bili dve študentski Plečnikovi priznanji, ki ju prejmeta Vid Žnidaršič za magistrsko delo DRAMA! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo FUŽINSKA COPACABANA.

 

Plečnikova odličja so osrednje slovenske strokovne nagrade na področju sodobne arhitekturne ustvarjalnosti. Sklad arhitekta Jožeta Plečnika letno podeljuje slovenskim avtorjem tri vrste odličij za izbrana dela po mnenju strokovne žirije, ki so nastala v zadnjih petih letih. Plečnikova nagrada je osrednje in najpomembnejše odličje. Plečnikovo medaljo podeljujejoza aktualno realizacijo ali delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike, ali za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Vzpodbuda za kakovostno delo je prepoznana v Študentskem priznanju

 

Plečnikova odličija 2020 prinašajo številne novosti s svežo podobo. Letošnja slovesna razglasitev bo potekala na vrtu Plečnikove hiše, ob tej priložnosti bo izdan katalog v slovenskem in angleškem jeziku. Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličija 2020 bo letos prvič potekala v javnem prostoru, in sicer bo na ogled v galeriji na prostem mesta na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici od 22. 6. do 1. 7.2020. V ponedeljek, 29. junija, bodo ob 19. uri nagrajeni avtorji in žirija pripravili voden ogled po razstavi. 

 

 

 

Stanje slovenske arhitekture v letu 2020: poudarki strokovne žirije

Izbor Plečnikovih odličij 2020 je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina. Žirija je ob tem podala tudi kritičen pregled o kvalitetah, pasteh in izzivih slovenske arhitekture v letu 2020 in v uvodu zapisala: »Kakšno je stanje slovenske arhitekture v letu 2020, ko praznujemo 100. obletnico ljubljanske arhitekturne šole? Nastala je iz potrebe po vzpostavitvi lastne narodne arhitekturne ustvarjalnosti. Kot si svojega naroda ne moremo predstavljati brez literature, pesništva, gledališča in kulture nasploh, nam samobitnost zagotavlja tudi lastna arhitektura.« ter zaključila:

 

»Radikalno zaostreno stanje okolja v Sloveniji in svetu zahteva korenite spremembe ravnanja posameznika, družbe in stroke – tudi arhitekture. Čas je, da začnemo kolektivno stremeti k dvigu kakovosti grajenega okolja. Ta cilj lahko dosežemo z večjo natančnostjo urbanističnih določil in višjimi standardi v izobraževanju, kuriranju in predstavitvi arhitekture širši javnosti. Z zavestnim izbiranjem vrhunskih rešitev, ki sledijo najširšemu razumevanju trajnostnih principov, lahko ustvarimo arhitekturno odličnost krhke prihodnosti.«

 

Strokovna žirija je v svoji utemeljitvi izpostavila pomen javnega natečaja za zagotavljanje vrhunske javne arhitekture v Sloveniji ter ključno vlogo naročnika, ki lahko pomembno prispeva odličnosti arhitekture.

 

Predsednik upravnega odbora Plečnikovega sklada Mihael Dešman je ob letošnji slavnostni podelitvi Plečnikovih odličij, ki bodo potekala v ponedeljek, 22. Junija, na vrtu Plečnikove hiše s častnim gostom,  arhitektom Borisom Podrecca, dejal: »Ni zdravo, če o arhitekturi odloča zgolj trg ali pa javno mnenje. Ohraniti moramo možnost strokovne presoje, hkrati pa seveda izobraziti široko publiko, da bo čim bolje poznala sodobno arhitekturo in zmogla ločiti zrnje od plev.«

 

 

 

Nagrajenci Plečnikovih odličij 2020 

Prejemniki najvišjega Plečnikovega odličja za leto 2020, to je Plečnikove nagrade, so arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christopher Riss za projekt Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Sklad jim bo ob tej priložnosti podelil Plečnikov svečnik z vgraviranim imenom nagrajencev ter diplomo. 

 

Žirija je v svoji utemeljitvi ob podelitvi nagrade zapisala: »Avtorji so s projektom Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru. Dokazali so izjemni pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki avtorski skupini omogoča dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla. Koncept precizne razpršenosti posameznih stavb okrog centralnega dvignjenega trga in mošeje namerno izpostavlja samostojno pojavnost programskih elementov, ki tvorijo okvir trga in vzpostavljajo nov lasten kontekst. Veduta Ljubljane je z nagrajenim versko-kulturnim centrom po nekaj desetletjih zatišja končno pridobila vrhunsko javno arhitekturo senzibilne monumentalnosti. S Plečnikovo nagrado 2020 odlikovan projekt Islamskega versko-kulturnega centra Bevk Perović arhitektov je zgled, kako je mogoče na podlagi zmage na javnem mednarodnem natečaju z odločnim pristopom ustvariti vrhunsko arhitekturo. Dokazali so, da je odprti natečaj nujno in izvrstno orodje za zagotavljanje tradicije visoke kulture grajenega okolja, ki jo je v Ljubljani ustvaril Jože Plečnik s pomočjo vizionarskih odločevalcev. Natečaji za javno arhitekturo lahko v polnosti izkoristijo svoj potencial le ob predhodno dobro pripravljeni natečajni nalogi, ki določa prostorsko-tehnične omejitve, a hkrati jasno opredeljuje ambiciozne aspiracije naročnika. Ob tem je pomembna tudi izkušena strokovna komisija, ki zna prepoznati ter izbrati presežno, celo radikalno, in nikakor ne le ustrezno ali celo mediokritetno rešitev«.

 

Prejemniki Plečnikove nagrade iz biroja Bevk-Perovič pa so ob tem povedali: »Ustvariti smo želeli projekt, ki je vpet v tradicijo, hkrati pa je sodoben, torej nekakšen hibrid tradicionalnih islamskih vrednot in sodobnega sveta, integracija islamske verske skupnosti in slovenske družbe. Zato smo ga zasnovali kot kompleks z jasno identiteto, ki ni zaprt. Program smo razdelili na šest ločenih enot, ki so ohlapno povezane, vmes pa vzpostavili javni prostor. Kamorkoli se na trgu pred džamijo postavite, se odpira vsaj en pogled proti mestu

 

Žirija je podelila tudi tri Plečnikove medalje. Plečnikovo medaljo za realizacijo sta prejela Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod. Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike je prejel Tomaž Vuga zaknjigo Projekt: Nova Gorica, ki predstavlja osebno videnje nastanka in gradnje Nove Gorice. Matevž Vidmar Čelik pa je prejel Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti. 

  

Podeljeni sta bili dve študentski Plečnikovi priznanji, ki ju prejmetaVid Žnidaršič in Valentin Tribušon Ovsenik. 

  

Za aktualno realizacijo so bili nominirani Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič za Glasbeno šolo Šoštanj ter Boštjan Gabrijelčič, Peter Gabrijelčič in Aleš Gabrijelčič za Hišo za oblikovalko keramike.

 

 

 

Povzetek obrazložitve žirije o nagrajencih Plečnikovih odličij 2020: 

 

 

Plečnikova nagrada 2020:

 

 

Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christopher Riss za Islamski versko-kulturni center

»Avtorji so s projektom Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru. Dokazali so izjemni pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki avtorski skupini omogoča dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla. Koncept precizne razpršenosti posameznih stavb okrog centralnega dvignjenega trga in mošeje namerno izpostavlja samostojno pojavnost programskih elementov, ki tvorijo okvir trga in vzpostavljajo nov lasten kontekst. 

 »Specifičnost lokacije novega Islamskega versko-kulturnega centra je prav odsotnost specifičnega,« so zapisali avtorji že v natečajnem predlogu leta 2011.

 Bevk Perović arhitekti so z zmago na javnem mednarodnem natečaju pridobili priložnost za popolno redefinicijo zapuščenega območja tik ob centru Ljubljane. S svojo širino, znanjem, izkušnjami in vztrajnim kritičnim premislekom o mestu in ključni vlogi arhitekture v njem so ustvarili novo sodobno žarišče območja z jasno identiteto v prostorskem, oblikovnem in materialnem smislu.

 Umestitev prve in edine džamije s pripadajočim verskim in izobraževalnim programom v samostojni Sloveniji znotraj Ljubljane je večplasten izziv, ki zahteva ikonično in hkrati sodobno umirjeno pojavnost. «

 

 

 

Plečnikove medalje 2020 

 

Plečnikova medalja za realizacijo:

Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za Telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod 

»V zadnjih letih je bilo zgrajeno precejšnje število športnih dvoran; ker so bili projektanti večinoma izbrani na javnih natečajih, je njihova arhitekturna kvaliteta nadpovprečno visoka. Ker gre hkrati za šolske stavbe, za katere pri nas veljajo dokaj strogi predpisi, bi se zdelo, da imajo avtorji omejene možnosti za izražanje kreativnosti. Kljub temu so avtorji športne dvorane uspeli znotraj omejenih možnosti najti prepričljivo in svežo rešitev, ki v vseh pogledih presega običajne standarde. Kvaliteta celote in posameznih rešitev detajlov je prepričala žirijo, ki športni dvorani Vižmarje-Brod dodeljuje Plečnikovo medaljo.« 

 

 

 

Plečnikova medalja za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike:

Tomaž Vuga za knjigo Projekt: Nova Gorica 

»Monografija Projekt: Nova Gorica prinaša osebno naracijo avtorja Tomaža Vuge o razvoju in rasti pionirsko ustanovljenega središča Goriške. Knjiga združuje osebne spomine avtorja na domači kraj, ki jih vešče prepleta s profesionalno izkušnjo enega glavnih urbanistov Nove Gorice, ob tem pa pripoved podkrepi z obilo fotografskega in arhivskega gradiva. Raziskava Projekt: Nova Gorica prejme medaljo Plečnikovega sklada za doprinos k bogatitvi arhitekturne teorije in kulture v letu 2020, ker predstavlja edinstveno študijo o načrtovanju in gradnji Nove Gorice v drugi polovici 20. stoletja.« 

 

 

 

Plečnikova medalja za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture:

Matevž Vidmar Čelik za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti 

»Arhitekt, raziskovalec, pisec in urednik Matevž Čelik je v zadnjem desetljetju kot direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) zasnoval sodobno usmeritev te ustanove, ki preizprašuje vlogo arhitekture in oblikovanja v družbi skozi najrazličnejše progresivne prakse, ki pomembno prepletajo dediščino z vizijami prihodnosti. Z novimi mendarodnimi projekti ter stateškim sodelovanjem z mednarodnimi intitucijami je MAO bistveno prispeval k prepoznavnosti slovenske arhitekture v svetu. Žirija mu za njegovo delo podeljuje Plečnikovo medaljo za dosežke na področju obogatitve arhitekturne kulture v letu 2020.« 

 

 

 

 

Študentski priznanji 2020: 

 

Vid Žnidaršič za magistrsko delo DRAMA! (začasna), Idejna zasnova začasnih prostorov SNG Drama Ljubljana na parkirišču NUK 2 v Ljubljani, 

Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, mentor: izr. prof. Vasa Perović

»Magistrsko delo DRAMA! (začasna) odlikuje utemeljeno, nekonvencionalno preizpraševanje začasnosti v arhitekturi in namerno polemičen odziv na aktualno kompleksnost prostorske stiske SNG Drame v obdobju celovite prenove ter na potencial izpostavljenega prostora nerealiziranega NUK 2 v Ljubljani. Magistrsko delo DRAMA! (začasna) prejme študentsko priznanje Plečnikovega sklada zaradi jasne pozicije arhitekture kot kritične prakse, ki povezuje preprosto radikalnost začasnosti gledališča kot monumentalnega znaka s problematiko ključnih praznih prostorov v centru prestolnice, s tem pa utemeljuje potenciale začasnosti kot trajnostnega, eksperimentalnega pristopa pri aktivaciji javnih kulturnih institucij v javnem prostoru.«

 

 

Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo FUŽINSKA COPACABANA, Idejna zasnova ureditve športnega parka in plaže na območju med Štepanjskim naseljem in Fužinami v Ljubljani, 

Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, mentor: izr. prof. Vasa Perović

»Magistrsko delo FUŽINSKA COPACABANA kritično izpostavi aktualno problematiko in hkrati potencial pozabljenega prostora vzdolž Ljubljanice med dvema izrazitima modernističnima soseskama ter konceptualno uokviri pozabljen teritorij v radikalno novo realnost mestnega parka velikega formata. S tem odpira pomemben premislek o nujnosti strateških preveritev sorodnih območij večjega merila v raznolikih urbanih okoljih.«

 

 

 

Nominaciji za Plečnikovo odličje 2020: 

 

Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič za Glasbeno šolo Šoštanj 

»Glasbena šola Šoštanj je uspešen projekt prenove in dozidave obstoječe glasbene šole, ki je bila v 80. letih prizidana lokalnemu kulturnemu domu. Stavba predstavlja racionalen pristop k prenovi z izkoristkom obstoječe grajene strukture, hkrati pa velikopotezno vzpostavlja nove kvalitete tako v objektu samem kot širši okolici, ki ji s primerno reorganizacijo programov zunanje ureditve daje nastavek za vzpostavitev novega urbanega središča mesta v prihodnosti. Zaradi navedenih razlogov projekt prejme nominacijo za Plečnikovo nagrado.«

 

Boštjan Gabrijelčič, Peter Gabrijelčič in Aleš Gabrijelčič za Hišo za oblikovalko keramike

»Hiša za oblikovalko keramike avtorjev Boštjana Gabrijelčiča, Petra Gabrijelčiča in Aleša Gabrijelčiča je zasnovana kot odgovor na  prostorsko in materialno kakofonijo predmestja Ljubljane. Hiša se vizualno navidez hermetično zapira pred svojo okolico, v notranjosti pa ustvarja izredno povezan in zračen bivanjsko-delovni prostor. Avtorji posebno pozornost posvečajo izboru materiala in oblikovanju detajlov, v sozvočju pa se povezujejo v konceptualno zaključeno celoto. Hiša za oblikovalko keramike prejme nominacijo Plečnikovega sklada za inovativni pristop k oblikovanju enodružinske hiše z integracijo kreativnega dela na domu.«

 

 

 

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE