PLEČNIKOVA NAGRADA ZA LETO 2021
RAZPIS

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

razpisuje

Plečnikovo nagrado za leto 2021 - osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini.

Sklad poleg nagrade razpisuje tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo  ali  delo na navedenih področjih ter za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma na splošno za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Sklad posebej razpisuje še priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje lahko predlagajo podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije.

Kandidata za študentsko priznanje predlaga mentor ali fakulteta.

Predloge, ki naj bodo dokumentirani tudi s slikovnim  materialom, največ v velikosti A3, pošljite do 18. februarja 2021 na naslov: Društvo arhitektov Ljubljane, Sklad arhitekta Plečnika, 1000 Ljubljana, Karlovška 3/I. in info@drustvo-dal.si

Navodila za pripravo predlogov so objavljena na www.drustvo-dal.si/plecnikova_odlicja_2021

Razpisu je treba priložiti izjavo o avtorstvu predlaganega dela.

Plečnikova odličja za leto 2021 bo izbrala žirija, ki jo bo imenovala Skupščina sklada.

SKLAD ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA

ARHITEKTURA INVENTURA 2021

PLAKAT

NAVODILA ZA PRIPRAVO PLAKATA

Če želite plakat printati po ceni 39,50 EUR + DDV /plakat, za katero se je dogovoril DAL, vas prosimo, da pdf plakate pošljete do petka, 29. 01. 2021 na info@prima-ip.si. POZOR! Plakat vam bodo sprintali in dostavili v CD samo ob predhodnem plačilu. Žal so se pogoji zaostrili, ker v prejšnjih letih nekateri člani DAL niso poravnali računa za printanje.

Prosimo, da se navodil NATANČNO držite, sicer ne moremo odgovarjati za objavo in kakovost vaše predstavitve.

Datum in kraj dostave plakata in maket vam bomo sporočili naknadno.

PLAKAT

Predviden je en (1) pano na člana DAL, oz. max. trije (3) panoji na posamezni biro, če so v njem vsaj trije člani DALa.

Na enem panoju lahko predstavite max. 2 projekta. En pano je tudi ena stran v katalogu.

Shema panoja, ki se je morate zaradi enotnega videza razstave natančno držati,

ZRCALO PLAKATA INDD

ZRCALO PLAKATA PDF

Format panoja je 95/140 cm (pokončni format), kaširan na kappa plošče deb. 10 mm.

Pri oblikovanju plakata je potrebno upoštevati, da bo spodnji rob plakata dvignjen od tal ca. 80 cm, zato tekst umestite na branju primerno višino.

Tipografija črk je ARIEL (REGULAR IN NARROW), stil in velikost črk je na vzorčnem panelu.

Predpisano ozadje panojev je belo.

Pred konverzijo v pdf obliko morajo biti vsi tekstualni deli pretvorjeni v krivulje (outlines) in vse fotografije pretvorjene v CMYK (ne RGB).

Plakati NE SME vsebovati zaščitnih znakov projektivnih podjetij.

Vsak plakat naj poleg fotografij in načrtov vsebuje osnovne podatke_Datoteko

avtorji (imena in priimki arhitektov, NE IME BIROJA)

ime projekta, lokacija, leto izvedbe

naročnik (ime in priimek ali zasebni)

projekt (leto)

izvedba (leto)

sodelavci (samo arhitekti)

projektivno podjetje/biro (samo ime, brez logotipa podjetja/biroja)

nagrade (samo strokovne arhitekturne nagrade, ne zmage na natečajih)

fotografije (ime fotografa)

Podatki za plačilo printanja plakata in dostavo v CD:

PRIMA IP d.o.o., Brnčičeva ulica 31, 1231 Ljubljana Črnuče, davčna številka SI 91199808

TRR (IBAN) SI56 0313 4100 0276 887 odprt pri SKB d.d.

Namen: plakat Inventura 2021 NAROČNIK

IZBOR KREATIVNE ZASNOVE PO KATERI BO IZDELANA SIMBOLNA NAGRADA ZLATA ČEBELA
JAVNI NATEČAJ

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je

danes objavilo javni natečaj za izbor inovativne, kreativne zasnove in načrta simbolnega predmeta - nagrade Zlata čebela. Odprti, anonimni natečaj naslavlja vse zainteresirane avtorsko, tehnično in organizacijsko usposobljene državljane Republike Slovenije.

Strokovna žirija, imenovana s strani ministra dr. Jožeta Podgorška, bo izbrala tri najboljše predloge za izdelavo te nagrade. Nagrada bo izdelana po najboljšem izbranem predlogu, in bo s strani predsednika Republike Slovenije podeljevana vsako leto ob svetovnem dnevu čebel, za svetovne dosežke na področju čebelarstva.

Odziv na javni natečaj pričakujemo od likovnih umetnikov, oblikovalcev, arhitektov, kiparjev, drugih zainteresiranih avtorjev, pravnih oseb in/ali skupin avtorjev. Pomembno je, da vloga sledi opisanim izhodiščem v razpisni dokumentaciji, z izvirnim predlogom za izdelavo vrhunskega, kakovostnega in funkcionalno oblikovanega predmeta. Oblika nagrade, kot najvišje priznanje na področju čebelarstva na svetu, naj odraža prepoznavanje in simbolnost opraševalcev, čebelarstva, varovanja okolja in sožitja človeka z naravo.

Poleg mednarodne vrednosti mora nagrada predstavljati tudi vrhunsko simbolno vrednost tako za prejemnika nagrade kot Republiko Slovenijo, ki jo podeljuje. Naj bo časovno univerzalna in mednarodno sprejemljiva za vse potencialne nagrajence iz različnih držav sveta.

Ime nagrade Zlata čebela naj prijavitelje na natečaj ne omejuje – izbira oblike in materiala iz katerega bo nagrada, je prepuščena avtorjem.

Presojo odličnosti in interpretativnosti podane kreativne zasnove, bo izvedla Strokovna žirija, v katero so poleg predstavnika MKGP in predsednika Čebelarske zveze Slovenije, vključeni priznani strokovnjaki s področja oblikovanja, marketinga in komuniciranja.

V razpisni dokumentaciji, objavljeni na portalu javnih naročil  http://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=380441, so jasno navedeni kriteriji, pa tudi merila ocenjevanja. Rok za posredovanje vlog je 22. februar 2021

Izmed vseh pravočasno prispelih vlog bo Strokovna žirija, izbrala tri najboljše predloge kreativne zasnove in načrta. S prvo izbranim vlagateljem, ki bo po merilih prejel največ točk, bo MKGP sklenilo pogodbo za izdelavo te nagrade.

MKGP poziva vse zainteresirane naj se odzovejo na natečaj in tako prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, naših naporov za ohranjanje opraševalcev, podeželja in sožitja človeka z naravo.