DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI; Medprostor. Foto: Miran Kambič
PLEČNIKOVE NAGRADE 2024
NAGRAJENCI

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je v ponedeljek, 20. maja 2024, podelil Plečnikove nagrade 2024.

 

Strokovna žirija v sestavi Matej Vozlič (predsednik), Blaž Babnik Romaniuk, Matjaž Bolčina, Luka Javornik in Mia Roth Čerina je letos v kategorijah nagrad (za arhitekturno realizacijo večjega merila, za arhitekturno realizacijo manjšega merila, za javni prostor, za strokovno publicistiko, za bogatitev prostorske kulture) izbrala eno Plečnikovo nagrado, štiri Plečnikove medalje in eno študentsko štipendijo

 

 

 

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila, Plečnikova žirija podeljuje delu NADKRITJE OSTALIN CERKVE SV. JANEZA KRSTNIKA V ŽIČKI KARTUZIJI in njegovim avtorjem Roku Žnidaršiču, Jerneji Fischer Knap, Samu Mlakarju, Katji Ivić in Dinu Mujiću.

 

 

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila prejme delo 2 PRENOVI, avtorjev arhitekture Matija Bevk, Vasa J. Perović, Valentin Tribušon, Rok Primažič, Antonia Rubić, Irene Salord Vila.

 

 

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora prejme projekt BRV ZA PEŠCE IN KOLESARJE V IRČI VASI in avtorji Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl, Dušan Stupar

 

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko je bila podeljena angleški izdaji knjige GARDEN AND METAPHOR: ESSAYS ON THE ESSENCE OF THE GARDEN, avtoric Ane Kučan in Mateje Kurir

 

 

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture prejme projekt Mete Kutin, za raziskovalno, ustvarjalno in emancipatorno delo MESTO ŽIVI V LJUDEH – OZAVEŠČANJE O PROSTORSKI KULTURI.

 

 

V zaključku je žirija z veseljem podelila tudi štipendijo Plečnikovega sklada Neži Brankovič za magistrsko delo DOM V ZALIVU, IDEJNA ZASNOVA PRENOVE NARODNEGA DOMA V TRSTU.

 

 

Letošnja enainpetdeseta podelitev Plečnikovih nagrad se je v družbi visokih gostov, kolegic in kolegov, prijateljic in prijateljev arhitekture, slavnostno odvila na vrtu Plečnikove hiše, Karunova 4, v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 19.30. uri.

 

Prejemnikom so bile nagrade podeljene v prijetnem in sproščenem vrtnem ambientu Plečnikove hiše iz rok predsednika žirije, Mateja Vozliča. Svečan dogodek je s svojo prisotnostjo požlahtnila slavnostna govornica, predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar in častni mešča mesta Ljubljane Janez Koželj s pozdravnim nagovorom. Dogodek je v intimnem in prijateljskem vzdušju majskega večera povezoval Timon Šturbej. Prof. Boštjan Vuga, predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, je goste in nagrajence pospremil z uvodnim nagovorom: »Poslanstvo Plečnikovih nagrad je, da so projektivne, da kažejo pot naprej ter s svojo vrhunskostjo, svojstvenostjo in inventivnostjo vplivajo na arhitektovo delovanje in na razvoj širokega spektra arhitekturnih praks. Plečnikove nagrade podeljujemo za končana, realizirana dela. Tu se združita preteklost in sedanjost z namenom, da ponudita gradivo za prihodnost. Tu je teža Plečnikovih nagrad, v njihovem vplivu na arhitekturne prakse in na produkcijo v prihodnosti.

Sklad danes podeljuje nagrade delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji in ki dokazujejo, da njihovi avtorji s svojim delovanjem niso le aktivni ustvarjalci prostora, ampak celotne družbe.«

 

 

Svečan podelitveni dogodek je otvorila uvodna predstavitev projektov lanskih štipendistov, ki so ji sledili nagovori slavnostnih govorcev ter slovesna podelitev nagrad najodličnejši realizirani arhitekturi. Tudi letošnji nagrajenci so bili predstavljeni v filmskem formatu skozi dokumentarni film režiserja Dominika Menceja in direktorja fotografije Roka Kajzer Nagodeta.

 

Film si lahko ogledate na povezavi:   https://youtu.be/UN9yx0T9RAk?si=xjrxgzx6H7OVsiXM  

KOMENTARJI (0)
Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se prijavite oz. registrirate. Hvala.

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE