DAL - Društvo arhitektov Ljubljana
TXT0200

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

O PLEČNIKOVIH ODLIČJIH

Plečnikova odličja so osrednje javno in najvišje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, nastale v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali tujini, na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme. Podeljujejo se od leta 1973, ko je bil ob 100 obletnici rojstva velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika na pobudo delovnega kolektivaAmbientiz Ljubljane, za vsakoletno podelitev teh odličij ustanovljen Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Sklad danes deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljane. Nagrado skupaj podeljujejo arhitekturna stroka, Mestna občina Ljubljana (MOL) in Republika Slovenija.

 

Plečnikova odličja so:

 

PLEČNIKOVA NAGRADA

podeljuje se od leta 1973 za najkakovostnejšo arhitekturno
realizacijo slovenskega avtorja

 

PLEČNIKOVA MEDALJA

podeljuje se od leta 1982 za aktualno realizacijo ali pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike, ali za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture oz. uveljavljanju arhitekture

 

ŠTUDENTSKO PRIZNANJE

podeljuje se od leta 1985

 

PRIZNANJE ZA
IZVAJALSKI DOSEŽEK

podeljuje se od leta 1986

 

 

Nagrade so spodbuda za izboljšanje kakovosti grajenega prostora v Sloveniji in za strokovno ustvarjanje na področju arhitekture in urbanizma nasploh. Priznanja usmerjajo pozornost najširše javnosti na ključne dosežke tega pomembnega dela naše ustvarjalnosti. S tem prispevajo k uveljavljanju pomena naše nacionalne kulturne identitete in dvigu vrednot prostorske kulture, oblikovanja naselij, krajine in posameznih zgrajenih objektov. Posebno težo ji daje pomen Plečnikove arhitekturne dediščine, kot element prepoznavnosti in kulturne istovetnosti slovenske arhitekture, posebej v njeni prestolnici mestu Ljubljana.

 

Od leta 2007 dan podelitve Plečnikovih priznanj imenujemo »Praznik arhitekture«. V arhitekturnem centru galeriji DESSA je na ta dan odprtje razstave Plečnikovih nagrajencev. V sodelovanju s Skladom županstvo MOL na večer podelitve pripravi tradicionalen sprejem arhitektov na Ljubljanskem gradu. Od leta 2007 Sklad vsako leto izda tudi zbornik »Plečnikova odličja« z objavo nagrajenih del in nominacij s poročilom in obrazložitvami strokovne žirije. V sodelovanju z Društvom arhitektov Ljubljane pa pripravi tudi strokovni ogled nagrajenih del pod vodstvom avtorjev. V letu 2012 se je Sklad pridružil akciji »Odprte hiše Slovenije«, v okviru katere so najširši javnosti dostopni tudi vsi nagrajeni objekti.

išči med odličji
avtor

Društvo arhitektov Ljubljana

Karlovška 3

SI-1001 Ljubljana, Slovenija

t +386 1 252 79 30
f +386 1 252 79 31
info@drustvo-dal.si

urednistvo@drustvo-dal.si

uradne ure pisarne DAL
vsak delovni dan
od 10.00 do 12.00 ure

© 2024 DAL, VSE PRAVICE PRIDRŽANE